Λιγότερο άγχος και καλές συνθήκες εργασίας από τη μία, περισσότερο γέλιο, έντονη ποδηλασία και κατανάλωση σοκολάτας από την άλλη, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Ευρωπαίοι καρδιολόγοι που συμμετείχαν στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας στο Παρίσι.
Έρευνες που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο δείχνουν ότι ο τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή είναι τα αποτελεσματικότερα μέσα πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 23,6 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν το 2030 σε ολόκληρο τον κόσμο από καρδιαγγειακές παθήσεις, κατά 6 εκατ. περισσότεροι απ’ ό,τι σήμερα.
Προσπαθώντας να αποδείξουν ότι το γέλιο μπορεί να επηρεάσει απευθείας τη λειτουργία των αγγείων, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Βαλτιμόρης διαπίστωσαν εδώ και μία δεκαετία ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα έχουν μικρότερη αίσθηση του χιούμορ.
Τη λειτουργία των αγγείων μπορεί να επηρεάσει επίσης και η κατανάλωση σοκολάτας.
Ήδη γνωστή για τα ευεργετικά και αντιοξειδωτικά της χαρακτηριστικά, η σοκολάτα μπορεί να περιορίσει τους επιβαρυντικούς για την καρδιά παράγοντες.
Ο δρ. Όσκαρ Φράνκο και η ερευνητική του ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ εξέτασαν λεπτομερώς τα αποτελέσματα επτά ερευνών και κατέταξαν τους 100.000 που συμμετείχαν σε αυτές ανάλογα με την κατανάλωση σοκολάτας. Στις πέντε έρευνες, "τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας συνδυάσθηκαν με τη μείωση κατά 37% του αριθμού των καρδιακών παθήσεων και κατά 29% των εγκεφαλικών επεισοδίων, σε σχέση με χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας". Δεν καταγράφηκε σημαντική συνέπεια της κατανάλωσης σοκολάτας επί των εμφραγμάτων.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα, στο μέτρο που η σοκολάτα είναι λιπαρή και γλυκιά και η υπερβολική κατανάλωση θα ευνοούσε την πρόσληψη βάρους, τον διαβήτη και... τις καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές τάχθηκαν υπέρ της παρασκευής σοκολάτας με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.
Η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων έχει επίσης σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Σύμφωνα με έρευνες της Τέα Λαλούκα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, μία απασχόληση με υψηλό βαθμό στρες, με υψηλές απαιτήσεις και περιορισμένο έλεγχο του τρόπου ανταπόκρισης προς τις απαιτήσεις αυτές αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη περισσότερο όταν αυτά συνδυάζονται με πολλές ώρες εργασίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι εργάζονται, έχουν σε γενικές γραμμές καλύτερη υγεία από τους ανέργους, εκτός εάν υφίστανται υπερβολική πίεση για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Επίσης, εκτός από το να μας διατηρεί σε καλή φόρμα, η ποδηλασία με έντονο ρυθμό ωφελεί την καρδιά. Σύμφωνα με έρευνα του Δανού καρδιολόγου Πέτερ Σνερ, συγκριτικά με τα άτομα που κάνουν ήρεμα ποδήλατο, όσοι επιδίδονται σε εντατική ποδηλασία κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής επιπλέον (3,9 οι γυναίκες) και όσοι ποδηλατούν με κανονικό ρυθμό κερδίζουν 2,9 χρόνια επιπλέον (2,2 οι γυναίκες).
πηγή: www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου